De mythes over factoring doorprikken

De mythes over factoring doorprikken

Blog

By Bibby Financial Services

31 mrt 2020

Zeven vaak terugkerende misvattingen over factoring

De factoringindustrie blijft grote stappen zetten en groeit alsmaar meer, doordat veel mkb-bedrijven de voordelen van deze flexibele vorm van financiering inzien. Hoewel het vandaag een veel meer geaccepteerde methode is om groei en werkkapitaal te financieren, blijven er bij velen nog negatieve connotaties hangen omdat ze het nog steeds zien als de lening van de laatste hoop. Er zijn veel mythes en misvattingen die de industrie blijven beïnvloeden. Dit zijn enkele gemeenschappelijke mythes.

1. 'Factoring is alleen bedoeld voor bedrijven in moeilijkheden en is de financiering van de laatste hoop'

Een belangrijk deel van het negatieve gevoel rond factoring komt voort uit de misvatting dat het alleen door noodlijdende bedrijven met cashflowproblemen wordt gebruikt. Terwijl factoring in feite wordt gebruikt om groei te stimuleren doordat het heel succesvolle bedrijven kan ondersteunen bij hun uitbreidingsplannen. Het wordt vandaag breed erkend als een superieure werkkapitaaloplossing voor groeiende bedrijven en niet langer voor falende bedrijven. Het biedt de mogelijkheid om verder uit te breiden, in lijn met de stijgende omzet.

Lees hier waarom factoring een alternatieve financieringsvorm is voor succesvolle bedrijven

2. 'Mijn bedrijf groeit en kent geen problemen, ik heb geen factoring nodig'

Factoring biedt liquiditeit en het vertrouwen om te kunnen inspelen op nieuwe groeikansen en om uw ambities te realiseren omdat het toegang biedt tot werkkapitaal. Steeds meer bedrijven kiezen voor factoring om hun werkkapitaal te verhogen of hun cashflow flexibel te houden. Het debiteurenboek van een bedrijf wordt snel zijn grootste troef en goederen of diensten, die al verkocht zijn en op een betaling wachten zijn op die manier snel in cash om te zetten.

Financiering van de bedrijfsgroei door middel van het verruimen van werkkapitaal

3. 'Mijn klanten zullen denken dat ik financiële problemen heb als ik factoring gebruik'

De realiteit is dat factoring vaak wordt gebruikt door succesvolle bedrijven die de kloof willen overbruggen tussen het betalen van leveranciers en het betaald worden door klanten. Grote bedrijven begrijpen dat cashflow niet alleen voor hen, maar ook voor hun klanten en leveranciers van cruciaal belang is. Dus in plaats van ‘Wat zullen mijn zakelijke relaties denken?', waarom niet denken ‘Hoe zal dit mijn zakelijke relaties helpen?'. Steeds meer bedrijven beseffen hoe factoring bijdraagt aan hun succes en een gezonde financiële relatie met hun klanten en leveranciers. Het is niet langer een ongewone praktijk en wordt algemeen aanvaard als financieringsvorm.

Cashflowmanagement met Factoring

4. 'Factoring is duur en brengt een stapel verborgen kosten met zich mee'

Factoring is een snel en flexibel middel om toegang te krijgen tot contant geld dat vastzit in onbetaalde facturen. Hoewel er vergoedingen bij horen, zijn we zeer open en communiceren we duidelijk over de kosten in kwestie. Het is een flexibele en betaalbare oplossing en in tegenstelling tot bijvoorbeeld bankleningen betaalt u slechts voor de fondsen u nodig hebt, niet voor het volledige bedrag dat aan u ter beschikking wordt gesteld. Dit werkt omdat het voorschotpercentage van uw factuur (meestal tussen 80 en 90%) overeenkomt met wat u onmiddellijk ter beschikking krijgt. Het kan altijd minder kosten dan het uitgeven van aandelen om fondsen vrij te maken of het laten schieten van een commerciële kans omdat u niet de vereiste liquiditeit had. De cashflowvoordelen bij factoring zijn groot, een daarvan is de snelheid waarmee u al binnen 24 uur na facturatie uw geld krijgt.

Hoe wij de kosten afstemmen op uw behoeften

5. 'Factoring schaadt de relatie met uw klanten'

Factoring is juist ontworpen om uw zaken- en klantrelaties te verbeteren in plaats van ze te verstoren, omdat u net uw financiële mogelijkheden vergroot en meer tijd overhoudt om u te concentreren op uw core business. Het helpt om meer personeel in dienst te nemen, verkoopactiviteiten te verhogen, naar grotere panden te verhuizen en om in 'research and development' te investeren. Al deze zaken zullen uw serviceaanbod en -mogelijkheden verbeteren en zullen net daarom als positief worden ervaren door uw klanten.

Hoe factoring kan helpen met klanten die laat betalen

6. 'Factoringbedrijven zullen mijn klanten achternazitten voor onbetaalde facturen en zo mijn zaken verstoren'

Factoring helpt om werkkapitaal vrij te maken, alhoewel u altijd de controle behoudt over uw zaken. Het betekent dat u facturen voor uw klanten cedeert aan een financieel bedrijf zoals het onze, wat doorgaans tot 90% van de verkoopwaarde kan voorfinancieren. Het factoringbedrijf incasseert dan de betalingen met aftrek van de overeengekoment kosten. Bij Bibby Financial Services hebben we een toegewijd team dat op een professionele en discrete manier te werk gaat, waardoor het lijkt alsof we een verlengstuk van uw team zijn.

Ondersteuning bij het innen van klantbetalingen

7. 'Factoring is te veel werk en is moeilijk toe te passen en effectief te beheren'

Factoring is een geweldige oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar een financiële injectie om de dagelijkse handelsbehoeften en groei te ondersteunen, omdat het werkkapitaal vrijmaakt van openstaande facturen. Het is flexibel en eenvoudig. Er komt wat administratie bij kijken, maar die wordt meer dan gecompenseerd door de snelheid waarmee de financiering wordt verstrekt. Dit kan bedrijven helpen die behoefte hebben aan een financiering om door te groeien, snel actie te ondernemen na het binnenhalen van nieuwe contracten of bijvoorbeeld bij een kans op een overname bijvoorbeeld. Ons team staat ook voor u klaar om u door het proces te leiden en u toegang te geven tot onze Client Online service, waar u uw account 24 uur per dag, zeven dagen per week kunt beheren.

Snelle bedrijfsfinanciering eenvoudig gemaakt

Meer informatie

Als u vragen heeft over factoring, neem dan contact met ons op. Wij geven u graag de informatie die u nodig heeft om de beste financiële beslissingen voor uw bedrijf te nemen.

Neem contact met ons op


Contact Icon

Neem contact met ons op 040-8100000

of