WORLD FACTORING YEARBOOK 2020:

Een uitgebreid inzicht op het veranderende beeld van de internationale factoringmarkt

Factoring yearbook

Over het World Factoring Yearbook 2020

Het onlangs gepubliceerde World Factoring Yearbook 2020 inclusief factoringstatistieken, marktrecensies en bedrijfsgidsen uit 39 landen over de hele wereld, is een essentieel referentiepunt voor de financiële sector van factoring. Het World Factoring Yearbook 2020 toont de belangrijkste ontwikkelingen in de factoringindustrie van vandaag, waaronder:

  • Sterke groei in Europa en Zuid-Amerika
  • De evolutie van digitale platforms in Azië en Zuid-Amerika
  • Groeiende non-recourse factoring in Oost-Europa
  • Onzekere vooruitzichten voor wereldwijde factoring na COVID-19

Plus actuele artikelen die aanzetten tot nadenken:

  • Risicobeperking na COVID-19
  • Het belang van supply chain finance in tijden van crisis
  • Technologie en fraude in het ‘nieuwe normaal’
  • Blockchain: uitdagingen en kansen
Het World Factoring Yearbook 2020, uitgegeven door BCR Publishing, is beschikbaar op hun website.
 

amsterdam

Analyse van de Nederlandse factoringmarkt

Rob Retèl, algemeen directeur voor Nederland en België bij Bibby Financial Services, geeft in het World Factoring Yearbook 2020 een analyse van de Nederlandse factoringmarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. 

Zo is, volgens de Global Entrepreneurship Monitor 2019/2020, Nederland momenteel het op één na meest ondernemende land ter wereld met een uitstekende financiële, commerciële, juridische en fiscale infrastructuur. Alternatieve financieringsmogelijkheden in Nederland, waaronder factoring, zijn de laatste jaren in opkomst, voornamelijk door lage toetredingsdrempels, weinig regelgeving en stimulansen van de Nederlandse overheid, die de alternatieve financiële sector bevordert en zelfs rechtstreeks financiert.

De Nederlandse factoringmarkt is de zesde grootste in Europa. Het factoringvolume bedroeg in 2019 meer dan 100 miljard euro, wat neerkomt op 112,1 miljard euro: een groei van ongeveer 14 procent ten opzichte van 2018. De factoringmarkt groeit sneller dan het Nederlandse BBP, met een penetratiegraad van bijna 14 procent. Bovendien groeit de Nederlandse factoringmarkt internationaal gezien twee keer zo snel als de mondiale factoringmarkt (6,5 procent) en de Europese factoringmarkt (7,6 procent).

 


Factoring yearbook

Alternatieve financiering en de toekomst van de Nederlandse factoringmarkt

Buiten bankfinanciering is factoring op dit moment de op één na populairste financieringsoptie in Nederland, na leasing (23 procent), die vier procent van de totale markt voor MKB-financiering vertegenwoordigt. De niet-bancaire financiering onder 1 miljoen euro groeide in 2018 met 50,1 procent tot 873 miljoen euro en de verwachting is dat de niet-bancaire financieringsmarkt de komende jaren met 50 procent per jaar zal blijven groeien. Daarom is er een enorm potentieel voor factoring om een substituut voor bankfinanciering te worden.

De toekomst van de Nederlandse factoringmarkt is positief vanwege de groeiende behoefte van het MKB aan alternatieve financieringsopties, gunstige marktomstandigheden en de toepassing van technologie om betere en snellere toegang tot financiering te bieden op basis van geavanceerde algoritmen, robotica en AI ter ondersteuning van risico's en kredietbeheer en data-analyse.
 

Contact Icon

Neem contact met ons op 040-8100000

of