Waar op te letten bij alternatieve bedrijfsfinanciering?

Een derde van de Nederlandse MKB’ers worstelt met de cashflow. 25 procent van deze bedrijven zet al een vorm van externe financiering in. Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Business Monitor van Bibby Financial Services. Maar hoe haal je als ondernemer maximaal rendement uit alternatieve financiering?

Zet alternatieve financiering strategisch in

Het inschakelen van externe hulp bij financiering wordt door veel organisaties nog steeds gezien als een laatste redmiddel, terwijl dit juist een strategische keuze zou moeten zijn. Je kunt als ondernemer je facturatieproces nog zo goed op orde hebben, feit is dat late betalingen voor veel ondernemers een rem vormen op hun investeringsmogelijkheden.

Uit cijfers van Atradius blijkt dat Nederlandse B2B-ondernemers gemiddeld 46 dagen op betaling wachten. Financieringsvormen als factoring zorgen ervoor dat werkkapitaal direct beschikbaar is, waardoor investering en innovatie continu kunnen doorgaan. Zet alternatieve financiering dus niet in om ‘gaten te dichten’, maar maak een gezondere cashflow onderdeel van je businessplan.

Besteed je debiteurenbeheer volledig uit

Een snelle betaling van facturen is één, maar om echt vooruit te kunnen kijken (en investeren) is volledige controle over de financiële huishouding van je organisatie cruciaal.

Ondernemers kunnen soms beter een externe partner zich laten bekommeren om hun debiteurenbeheer, zodat zij hun energie kunnen steken in het innoveren van hun business. Dit scheelt niet alleen veel administratieve lasten, maar vooral veel financiële zorgen.

Denk in businesskansen

Door met een financieringspartner te werken maak je niet alleen gebruik van diens financiële expertise en slagkracht, maar vooral ook van hun marktkennis en netwerk. Veel kleinere MKB’ers beperken hun afzetgebied om volledige controle te houden, maar een externe partner kan je helpen nationale en zelfs internationale markten te betreden en nieuwe paden te bewandelen.

“Uit onze Global Business Monitor blijkt dat maar liefst 94 procent van de MKB-bedrijven die internationaal actief zijn financiële uitdagingen kennen. Met name fluctuerende wisselkoersen spelen hierbij een rol, maar ook een gebrek aan marktkennis zorgt ervoor dat MKB’ers terughoudend zijn. Wanneer MKB’ers zich geen zorgen hoeven te maken over de financiële huishouding van grensoverschrijdende activiteiten, neemt dit de nodige druk en drempels weg”, zegt Rob Retèl, algemeen directeur van Bibby Financial Services Nederland.

19 februari 2020


Contact Icon

Neem contact met ons op 040-8100000

of