Duurzaamheid in de praktijk: het financieren van groene ambities

Bijgewerkt: 28 februari 2024

5 redenen waarom elke onderneming zou moeten investeren in duurzaamheid

1. Het klimaat vraagt om actie van ons allemaal
Bedrijven kunnen een grote rol spelen in het realiseren van positieve verandering. Door te investeren in groene technologieën, het omarmen van hernieuwbare energiebronnen en het verminderen van afval draagt u bij aan een gezonder milieu. Door gezamenlijk te werken aan duurzaamheid, bouwen we aan een betere wereld voor onszelf en voor degenen die na ons komen.

2. Bespaar kosten op de lange termijn
Hoewel de initiële investeringen in duurzaamheid wellicht hoog lijken, resulteren ze op de lange termijn vaak in aanzienlijke kostenbesparingen. Hoe? Door slimme en energiezuinige oplossingen te implementeren, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het verminderen van afval, kunt u de operationele kosten drastisch verlagen. Bovendien kan een duurzamere supply chain ook de efficiëntie verbeteren. Door te investeren in duurzaamheid, zet uw onderneming dus niet alleen een stap in de richting van een groenere toekomst, maar legt u ook een solide basis voor financiële stabiliteit en groei op de lange termijn.

3. Voldoe aan wet- en regelgeving en maak uw onderneming toekomstbestendig

Overheden wereldwijd voeren strengere regelgeving in om bedrijven aan te moedigen duurzamer te werken. Zo zijn grote bedrijven in Nederland sinds dit jaar verplicht om een duurzaamheidsrapportage te maken. Dit zal in de loop van de jaren ook voor kleinere bedrijven worden doorgevoerd. Door nu al vooruitstrevend te investeren in duurzaamheid maakt u uw onderneming toekomstbestendig.

4. Een groen imago draagt bij aan het succes van jouw onderneming
Naast een ethische keuze, is duurzaamheid ook belangrijk voor het imago van uw onderneming.  Klanten vinden duurzaamheid steeds belangrijker bij het maken van aankoopbeslissingen. Daarnaast kunt u hiermee een interessante partner worden voor overheden en investeerders. Duurzaamheid is een belangrijk punt bij veel aanbestedingen,  als kandidaat met een groen profiel heb je al snel een streepje voor op medekandidaten.

5. Duurzaamheid helpt bij het aantrekken en behouden van talent
Naast klanten en partners geven ook werknemers de voorkeur aan bedrijven die een positieve impact hebben op de samenleving. Medewerkers zijn trots om deel uit te maken van een organisatie die actief bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Duurzame organisaties hebben een dan ook voorsprong op de arbeidsmarkt.

Investeren in duurzaamheid met factoring

Is uw onderneming al klaar voor de toekomst?

Bedrijven die investeren in duurzaamheid zijn beter voorbereid op toekomstige uitdagingen en kunnen zich makkelijker aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Wilt u investeren in duurzaamheid, maar loopt u tegen financiële uitdagingen aan?  Dan is factoring wellicht een goede oplossing. Factoring is een slimme manier om extra werkkapitaal vrij te maken zonder extra schulden op te bouwen.

Hoe werkt factoring? Simpel gezegd: u verkoopt de openstaande facturen aan een factoringmaatschappij in ruil voor directe liquiditeit. Zo krijgt u toegang tot geld dat anders vast zou zitten in het debiteurenbestand. Met deze liquiditeit kunt u verschillende kanten op. U kunt bijvoorbeeld betalingsafspraken maken met leveranciers, nieuwe opdrachten aannemen, of kapitaal vrij maken voor investeringen. Door factoring in te zetten voor duurzame initiatieven, kunt u profiteren van de voordelen van groene investeringen terwijl u tegelijkertijd je financiële flexibiliteit behoud.

Een van de voordelen van factoring is dat het geen invloed heeft op de balans. Uw bedrijf bouwt geen extra schulden op, maar beschikt wel over meer werkkapitaal en financiële slagkracht. Daarnaast kunt u factoring inzetten naast andere vormen van financiering, dat maakt factoring een flexibele financieringsvorm die goed aansluit bij de dynamiek van moderne bedrijven.

Benieuwd naar de mogelijkheden van factoring voor uw onderneming?

Neem dan contact met ons op en ontdek hoe factoring uw bedrijf kan helpen om stappen te zetten richting een groenere toekomst. We denken graag met u mee.

Doe de factoringscan