Rekening courant versus Factoring

Bijgewerkt: 15 februari 2023

Kleine bedrijven met cashflow problemen zouden alternatieven voor de traditionele rekening-courant of banklening moeten overwegen om de terugkerende financiële druk te verminderen.

Bedrijven die hun schulden niet willen zien toenemen, kunnen factoring als een rendabel alternatief beschouwen. Maar wat is het en hoeveel zal het kosten? We leggen uit wat factoring is en wat u moet weten voordat u beslist om een aanvraag voor factoring of een rekening-courant te doen.

Facturen voorfinancieren met factoring

Alternatieve kredietverstrekkers in Nederland die factoring aanbieden bevoorschotten tot 90% van de factuurwaarde binnen 24 uur na facturatie.

Dit betekent dat u het geld, dat u binnen 30 tot 90 dagen zou moeten ontvangen, meteen krijgt overgemaakt voordat uw klant uw factuur heeft betaald. Dit biedt veel voordelen omdat u weet dat u geld zal ontvangen waardoor u met uw leveranciers kunt onderhandelen omtrent betere betalingsvoorwaarden, u uw werknemers op tijd kunt betalen en u in uw bedrijf kunt investeren.

Als u een factoringbedrijf inschakelt weet u zeker dat u ongeveer 24 uur na het facturatiemoment een betaling ontvangt. Als u meer factureert, bouwt u geld op, zonder dat u verder hoeft te onderhandelen over aanvullende betalingscontracten met de factoringorganisatie of meer onderpand moet bieden. Standaard factoringovereenkomsten duren meestal een jaar, alhoewel ze ook korter kunnen zijn.

Verschillen tussen factoring en lopende rekening-courant

Onderpand

Met factoring is uw factuur het onderpand en is de kredietwaardigheid van uw klanten zeer belangrijk. Voor rekening-courant kunnen vastgoed, debiteuren of machines als onderpand worden genomen.

Gemakkelijk af te sluiten

Factoring is zelfs toegankelijk voor start-ups met een beperkte kredietgeschiedenis. Voor een factoringmaatschappij is de kredietwaardigheid van uw klantenbestand en het facturatiemoment na het inleveren van uw goederen of diensten belangrijker dan uw financiële positie. Rekening-courant aanvragen bij de bank kan lastiger zijn, zelfs als u vastgoed als onderpand heeft. Banken willen meestal een goede kredietgeschiedenis en positieve financiële resultaten zien.

Flexibiliteit

Als u meer facturen indient voor factoring, groeit uw toegang tot werkkapitaal exponentieel. Zodra u een limiet op uw rekening courant heeft bereikt, moet u deze aanzuiveren of over de limiet opnieuw onderhandelen. Veel banken hebben strikte kredietcriteria gebaseerd op kredietscores. Als u in het verleden met een faillissement te maken kreeg, zal uw aanvraag vermoedelijk worden afgewezen. Met factoring komt u wel in aanmerking omdat factoringbedrijven veel meer in overweging nemen.

Kosten

Rekening-courant kan op het eerste gezicht goedkoper lijken dan factoring. De kosten van de rekening-courant worden berekend op basis van het overeengekomen rentepercentage. Als de limiet van de rekening-courant de overeengekomen voorwaarden overschrijdt, stijgen de kosten en zal de rekening mogelijk worden stopgezet. Welke optie u ook kiest, factoring of rekening-courant, lees vooral goed de kleine lettertjes. Over het algemeen is het aanvraagproces voor factoring sneller dan het afsluiten van de rekening-courant. Tot slot, vraag ook welke andere services uw financiële dienstverlener kan bieden om uw bedrijf verder te helpen uitbreiden.